Gratis antivirus för Android

Virus

Är du oroad för att drabbas av virus på din smartphone? Säkerhetssystemets uppbyggd i Android gör att risken är närmast obefintlig att drabbas av virus om du är en vanlig mobilanvändare som laddar hem apparna via Google Play. Om du istället laddar hem appar från mer okända källor så är risken betydligt större. Vill man undvika virus bör man först och främst avaktivera telefonens möjlighet att installera appar från okända källor. Detta görs genom att gå in på inställningar -> säkerhet och bockar av Okända källor. När okända källor är avbockat så kan du som användare endast installera appar från Google Play, och där har apparna kvalitetssäkrats.

Annons

Det annars vanliga förfarandet att drabbas av ett virus när man surfar på nätet är också närmast riskfritt när man surfar via sin smartphone så länge du har okända källor (från steget innan) avaktiverat. Anledningen till detta är att skadlig kod som man kan råka komma över på nätet inte har tillgång till telefonens kärnprogram och kan således inte infektera telefonen med ett virus. Det finns dock appar i dag som inte är tillgängliga via Google Play, utan där man tvingas installera via tredje part. För att installera dessa måste du aktivera att du tillåter installation från okända källor och då kan det vara bra att undersöka om din telefon har drabbats av skadlig kod.

I dagsläget har två stora antivirus-företag lanserat gratis virusskydd i appform till Android, dessa är Antivirus Free från AVG och Mobile Security & Antivirus från AVAST.

Antivirus Free (AVG)

Antivirusföretaget AVG har lanserat appen Antivirus Free som utlovar att skydda din telefon mot skadlig programvara, spionprogram och virus. Med Antivirus Free kan du söka igenom appar i realtid efter skadlig kod som kan utgöra ett hot mot telefonen. I appen finns också ett inbyggt stöldskydd som gör att om din telefon blir stulen kan du lokalisera den med hjälp av Google Maps.

Antivirus Free är kostnadsfritt att ladda hem och du hittar appen på Google Play via länken nedan:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.antivirus&hl=sv

Mobile Security & Antivirus (AVAST)

Appen Mobile Security & Antivirus är utvecklat av antivirusföretaget AVAST och skyddar enligt företaget din telefon från virus, sabotageprogram och spionprogram.  Inbyggt i programmet finns också en lokaliseringsfunktion som gör att om du skulle bli av med din telefon, kan du logga in på deras hemsida och lokalisera den. Skulle telefonen hamna i fel händer går det också att via inloggningen fjärrlåsa, samt radera all information på telefonen.

Mobile Security & Antivirus är gratis och du laddar hem appen via länken här nedan:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.avast.android.mobilesecurity&hl=sv

Leave a Reply